LZU Media Center: 新闻网 > 学术讲座 > 2017 > 正文

“兰州大学与中国科学院近代物理研究所共建核物理系学术报告”第二十九场
——Halcrow Christopher James博士

日期: 2017-11-08 点击: ...
   

  应核科学与技术学院张鸿飞教授邀请,英国剑桥大学博士Halcrow Christopher James将于2017年11月10日来我校开展学术交流活动并做学术报告。

  报告题目:Skyrmions as nuclei
    报告时间:2017年11月10日15:00
    报告地点:医学校区核学楼321室

报告摘要:

Skyrmions provide a unique way of studying nuclei. They are not particles in the usual sense; instead they are solitons which owe their existence and stability to the topology of the system. I will try to show why certain topologies can give rise to solitons and why they are stable to vacuum-decay. I shall then introduce Skyrmions and show how they are related to nuclei. The model is somewhat novel and includes some unusual proposals about nuclei. For example, in the Skyrme model, the alpha-particle has cubic symmetry and protons can sometimes scatter at 90°. I will try to explain these results and give an overview of recent work on the model.

报告人简介:

   Halcrow Christopher James博士,2009年-2013年获得剑桥大学Robinson学院数学学位;2013年-2017年获得剑桥大学数学物理学博士学位,2016年-2017年在牛津大学担任授课讲师,目前在中国科学院近代物理研究所高能核物理组作访问学者。科研工作主要集中在以下领域:(1)Skyrmion是基于拓扑学与核物理学的一种拓扑孤子解。Halcrow Christopher James博士主要课题是Skyrme模型的改进及应用。博士在读期间主要研究三维非线性偏微分方程的解及其动力学过程。在此基础上发展了一种新的量子化方法,其中考虑了经典孤子解的振动模式,进一步提高了Skyrme模型的可预测范围,同时增加了Skyrmion的实验可探测性;(2)拓扑孤子的其他解,如包括纽结,磁单极子,瞬子。

      欢迎广大师生光临!

核科学与技术学院
2017年11月8日

文:
图:
编辑:刘阳
来源:
标签:
通知公告
    栏目分类
    图片新闻
      推荐内容
        最近更新
          联系我们
          Email: news@lzu.edu.cn
          版权声明:兰州大学新闻网的原创内容,欢迎转载或报道,但请注明出处。违者必究!